Tuesday, December 11, 2012

kawal pemakanan dan maintain berat badan...







Bismillahirrahmanirrahim…

Mengambil air tepi perigi
Kepada semua Selamat Pagi...
(sekadar pembuka bicara)


 Pagi tadi BW kat blog seorang member blogger, tertarik dengan enrty dia, jadi kite kongsilaa dengan korang-korang jugak..pasti korang pon tercari-cari jugak kan petua nie, jom nak kongsikan tips ringkas tentang macamana nak kawal pemakanan dan maintain berat time kenduri kendara sekarang ni?

bukan ape musim cuti sekolah memang banyak kenduri kendara, tak kisah laa kenduri apa yang korang dijemputkan, kalau pergi pasti kena makan, kalau tak makan rugi tw...huahuahua....perot korang pasti menangis...hehe.. tak makan tak sedap pllak, lauk-lauk best hoho depan mata...tapi takpe kalau korang baca entry nie sampai habis pasti ade jawapannyer untuk kite-kite semua....

hampir tiap-tiap minggu undangan yang ade, invitation sana sini dari kawan-kwan atau sedara-mara or jiran-jiran kite,betul tak? 

Senang je, haha.. Banyakkan minum air kosong. Sebelum sampai kenduri minum air kosong. Di kenduri pun kalau ada air kosong, minum air kosong je daripada air manis. Selepas kenduri dah sampai rumah, minum air kosong lagi. Dengan cara mudah ni, pemakanan akan terkawal sikit. Kalau ada Tea Mix lagi bagus, ia akan membantu tingkatkan metabolisma, jadi badan akan proses makanan cepat sikit dan lebih cepat nak buang air besar.

Dengan keadaan cuaca yang tak berapa baik..apa kata kita sama jaga kesihatan  :)






Terima kasih pada yg m'baca :)

26 comments:

  1. wah air kosong...nama saja kosong tapi banyak gunanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul tu, byk sbnarnye kegunaan air kosong nie :)

      Delete
  2. huhu..bulan nie saja dh naik 2 kilo..berkat kursus, asik pulun mknan hotel n ari2 order kat kafe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, xpe lpas nie bykkan minum air ea sis :)

      Delete
  3. thanks for sharing cik shomel...#Tag: terjelepoq iols taw!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe, ala utk ksihatan jgk tu sbnarnye, lg byk mnum lg ceria muka kite tw :)

      Delete
  4. Dulu i oll's bukan penggemar air kosong,tp sekarang dah mcm shbt baik sbb kene sembelit.Minumlah air kosong utk kesihatan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul tu, air kosong byk penawarnye, lpas tu muka kite pon berseri-seri lg tw:)

      Delete
  5. lepas ni berbotol botol la kena minum air kosong :P

    ReplyDelete
  6. ena sehali memang minum 8liter air, bukan 8 gelas tau.. memang rasa sihat badan.. sekali gus boleh diet sebab bila banyak minum air, rasa kenyang... hikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh bgusnye dear...truskan amalan itu, hehe... ptut laa kulit muka dia nmpk shat.. :)

      Delete
  7. setuju..tp biasalah kalau akak,sehari tak kena air manis rasa tekak lain macam jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jew klu nak minum air manis, xsalah...hehe.lpas tu balas blik dgn air kosong :)

      Delete
  8. air kosong ais blh kan?klo air kosong sja rsa xlalu np xtau :-p

    ReplyDelete
    Replies
    1. ais sbnarnye xbrpe elok jgak, better air suam tu jew mnum, kn lg bgus sbnarnye :)

      Delete
  9. air kosong memanag banyak manfaatnya tapi biasa la kita,teruja tgk air berwarna warni..huhuhu^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe, btul2, menarik hati kan..blh jew n then balas blik dgn air kosong :)

      Delete
  10. salam kenal,dya follower sini..jemput singgah blog ya..^^

    ReplyDelete
  11. Tp air sirap time kenduri plg best!! (^_^)

    ReplyDelete
  12. betul ! air kosong sedap.. klu layan blog, letak air kosong kt sebelah.. 2 botol boleh hbs.. :)

    ReplyDelete
  13. Setuju 100%...Air kosong nie memang bagus ^_^

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...